« Tillbaka till startsidan

CAROLA INVALD I HALL OF FAME

2020-01-26, 12:06:20  

carola.2013.450x582.jpg

Sång och musik blev det redan i unga år och Carola vann rikstävlingen Nya Ansikten 1977 blott 11 år gammal. Sedan blev det raskt TV-framträdanden i Halvsju, Nygammalt, Hylands Hörna och Sveriges Magasin.

Genombrottet kom i 1983 års Melodifestival med bidraget Främling skrivet av Lasse Holm och Monica Forsberg. Efterföljande album såldes i över en miljon exemplar och det blev besöksrekord i folkparkerna. I Eurovision Song Contest som sändes 23 april 1983 från München i dåvarande Västtyskland kom Carola på en hedervärd tredje plats.

Carola släppte fyra album och en EP hos Bert Karlssons skivbolag Mariann innan hon gick över till Polydor. Och sedan kan man säga att resten är en enda lång karriär.

!991 vann Carola Melodifestivalen igen, denna gång med Fångad av en stormvind skriven av Stephan Berg. Efter en något tumultartad poängsammanräkning i Eurovision Song Contest i Rom noterades låten som vinnare. Carola var tillbaka igen i 2006 års Melodifestival med bidraget Evighet, vann och fick en femteplats i Eurovision Song Contest.

Det har blivit åtskilliga turnéer under åren, konserter, shower, spelningar med en mängd andra artister, framträdande för kronprinsessan Victoria, coach i tävlingen The Voice, Så Mycket Bättre i TV4 för att inte nämna alla album, EP, Maxi-EP, singlar och kassetter.

Vi finner också Carola på Svensktoppen, Heta högen och Tracklistan. Hon spelade också rollen som Maria i Sound of Music 1995 på Göta Lejon i Stockholm med Tommy Körberg som Georg von Trapp.

Carola fick en Guldbagge som Bästa kvinnliga musikalartist i Sound of Music, Lisebergsapplåden 2000, H.M. Konungens medalj, 8:e storleken med högblått band 2007 och invald i Swedish Music Hall of Fame 2015.

Carola intar nu en hedervärd plats 143 i Radio Nostalgi Hall of Fame.