« Tillbaka till startsidan

TOMAS VON BRÖMSSEN VÄLKOMNAR 2024 I SVT

2023-12-22, 16:58:34  

På nyårsafton bjuder SVT traditionsenligt hela svenska folket att fira in det nya året med livemusik, klassisk diktläsning, många skratt och fyrverkerier. Programledare för sändningen från Sollidenscenen på Skansen är Nikki Amini och Micke Leijnegard. Hedersuppdraget att läsa Sir Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan har tilldelats skådespelaren Tomas von Brömssen.

Sissel Kyrkjebø och Lilla kören, Alba August, LaGaylia Frazier samt Kalle Moraeus, Gunilla Backman och Johan Boding står för skönsång och musik under direktsändningen. Kapellmästare är Johan Granström. När klockorna slutat klämta är det Lasse Holm som bjuder in publiken på Skansen och tv-tittarna att dansa in det nya året till välkända klassiker.

– Det ska bli otroligt kul att göra Tolvslaget igen, snacka om tradition! Artonhundratalet möter AI-generationen – Tennysons dikt, hoppet om ett bättre nytt år, samma nu som då, ja tanken svindlar faktiskt lite. Och att det är just Tomas von Brömssen som ska läsa Tennysons dikt, ja det är inget mindre än en stor ära. Honom har jag beundrat sedan jag var liten, att nu få stå på samma scen, ja herregud, säger Micke Leijnegard.

Tomas von Brömssen är ett välkänt ansikte för SVT-publiken. 1976 spelade han son till Sten-Åke Cederhök i serien Albert och Herbert, som också gjordes som julkalender (1982). Han gjorde en av huvudrollerna i SVT-serien Saltön (2004-2005, 2009 och 2017), har gjort ett stort antal roller på Stadsteatern i Göteborg och har även satt upp ett stort antal egna revyer.

SVT Play och SVT1 söndag 31 december kl. 23.05-00.10.

 

tolvslaget-ny-tomas-nikki-micke-foto-janne-danielsson-svt.png
Tomas von Brömssen med programledarna
Nikki Amini och Micke Lejdegard
Foto: Janne Danielsson/SVT