« Tillbaka till startsidan

NILS POPPE OCH EVA RYDBERG HYLLAS I SVT

2023-12-22, 16:25:04  

Med start söndag 31 december och över Trettonhelgen ger SVT tittarna möjligheten att inte bara lära känna två av Sveriges mest älskade komiker – Nils Poppe och Eva Rydberg – utan också roas av dem båda. I två dokumentärer, Eva Rydbergs sista föreställning på Fredriksdalsteatern i Helsingborg och ett antal klassiska Poppe-filmer och föreställningar finns chansen få en ny bild av två personer som underhållit Sverige i många år.

Nils Poppe – Rolig till varje pris
Nils Poppe var folkkär skådespelare och komiker, tillika teaterdirektören och kallades Sveriges Charlie Chaplin. Han slog igenom under 1940-talet och var en av de största inom svensk underhållning under ett halvt sekel. Med osviklig tajming och ett säreget kroppsspråk kom han att inspirera otaliga kollegor och inte minst, erövra det svenska folkets kärlek. Men komikern Poppe hade också en annan sida, full av mörker och kval. I den här berättelsen försöker dottern Mia Poppe, själv skådespelare, ta reda på vad det var som förmörkade den till synes stjärnbeströdda skådespelartillvaron. Till sin hjälp tar Mia Poppe sina syskon, hon går till arkiven och finner sår i barndomen som kom att påverka fadern livet ut. En film av Mia Poppe, Magnus Ader Berg och Paul Möllerstedt från 2023. SVT Play söndag 31 december kl 02.00 och i SVT1 kl 18.15 tisdag 2 januari: Nils Poppe – Rolig till varje pris, en dokumentär från K special.

Somrarna med Poppe & Rydberg
Sedan mitten av 1970-talet har SVT televiserat föreställningar från Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Då var Nils Poppe teaterns stora stjärna, tillika direktör. I sin sista föreställning engagerade han Eva Rydberg i en av huvudrollerna och året efter var det hon som tog över rodret. Sommaren 2023 slutade dock epoken med Poppe och Rydberg. I Susanne Cederbergs dokumentär Somrarna med Poppe & Rydberg medverkar många som varit med i föreställningarna under årens lopp: Eva, Birgitta och Kalle Rydberg, Gunilla och Mia Poppe, Pernilla Wahlgren, Johan Ulvesson, Ewa Roos, Adde Malmberg, Per Andersson med flera. SVT Play söndag 31 december kl 02.00 och i SVT1 kl 18.15 torsdag 4 januari: Somrarna med Poppe & Rydberg

Två man om en änka
Efter 28 år är det dags för Eva Rydberg att säga tack och hej till Fredriksdalsteatern. Hon gör det med en festligt färgsprakande version av Nils Poppes klassiska sommarkomedi Två man om en änka. Huvudrollsinnehavarna Per Andersson och Eva Rydberg är i toppform och tillsammans med dansare och en fantastisk ensemble bjuder de på en föreställning full av skratt, sång, kärlek, intriger och lite knivkastning. Inspelad i Helsingborg sommaren 2023. SVT Play fredag 5 januari kl 02.00 och i SVT1 kl 21.00 samma kväll.


eva.rydberg_nils.poppe.png
Eva Rydberg och Nils Poppe i "Bröderna Östermans huskors" (1993)
Foto: Mikael Lindell Bolin