« Tillbaka till startsidan

ANDREAS CARLSSON INTAGEN I HALL OF FAME

2023-03-29, 14:21:31  

Låtskrivaren och musikproducenten Andreas Carlsson blev känd hos den breda allmänheten som medlem i juryn för Idol i TV4 fram till 2011. Han är född i Danderyd den 3 april 1973 men uppvuxen i Tingsryd, Småland och kan i år fira sin 50 årsdag.

Men Andreas är tillsammans med Max Martin en låtskrivare och producent välkänd världen över för sina framstående kompositioner och samarbeten med flera av våra största världsartister.

Karriären startade 1996 när Andreas upptäcktes av Denniz Pop och knöts till den berömda studion Cheiron som efter Denniz bortgång 1998 bytte namn 2000 till The Location.

Som låtskrivare har Andreas samarbetat med bland andra Max Martin, Jörgen Elofsson och Desmond Child. Han finns med på skivor som har sålt över 150 miljoner exemplar världen över. Bland dessa märks artister som Backstreet Boys, Britney Spears, 'N SYNC, Westlife, Katy Perry, Celine Dion och Bon Jovi.

Andreas ingick i teamet för Cirque du Solell's musikal "Paramour" som hade premiär på Broadways största teater The Lyric 2016. Han medverkade också i TV4-programmen Made in Sweden och X Factor.

Med Eurovision Song Contest som förebild sände TV-bolaget NBC åtta avsnitt i USA av "American Song Contest" med final den 9 maj. Tävlingen sändes även i 14 länder däribland, Australien, Canada och Sverige. Andreas var med och skrev sex av bidragen med följande placeringar:

1. Alexa - "Wonderland"
2. Riker Lynch - "Feel the love"
3. Jordan Smith - "Sparrow".

Andreas Carlsson har nominerats till en Grammy Award fem gånger och till Emmy Awards vid två. Andreas är verksam i Stockholm och Los Angeles.

Andreas blev invald i Radio Nostalgi Hall of Fame den 28 juni 2022 men blev intagen på "Engelen" i Stockholm först den 27 januari 2023 på Sverigebesök. I Hall of Fame finns redan Anders Bagge och Alexander Kronlund från Idol invalda.diplom.andreas.carlsson.jpg
Leffe "Rockprinsen" Carlsson och sonen Andreas back stage Engelen.
Leffe blev invald den 15 november 2015.