« Tillbaka till startsidan

ABBA FICK MUSIKEXPORTPRISET 2021

2022-03-24, 19:58:50  

Vinnaren av regeringens musikexportpris presenterades igår under en ceremoni i Blå salongen på Utrikesdepartementet.

- ABBA är sedan 50 år ett signum för den globala svenska musikframgången och har i allra högsta grad bidragit till att sätta Sverige på den internationella kartan. Att kunna återta scenen efter 40 års uppehåll är helt enastående och en otrolig bragd, säger utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg.

Priset togs emot av Benny Andersson och Björn Ulvaeus som noterade att ABBA inte fick det på gamla meriter utan efter framgångarna med albumet "Voyage". Fullängdaren nådde topplistans i 18 länder och gav kvartetten dess högsta listplacering för album någonsin i USA samt blev årets mest sålda i Tyskland. Framgången var som störst i England. Bara Beatles och sex andra akter har nått förstaplatsen fler än tio gånger som ABBA gjorde hösten 2021.

Benny Andersson och Björn Ulvaeus blev invalda i Radio Notalgi Hall of Fame den 5 januari 2020 med motiveringen "för decennier av framstående insatser som låtskrivare, musiker och för svensk musikal- och scenunderhållning med framgångar på såväl konsertscener som i TV"..

abba.musikexportpriset.2021.jpg
Björn Ulvaeus och Benny Andersson med utrikeshandelsminister Anna Hallberg.    Foto: Frida Drake/UD.