« Tillbaka till startsidan

POLARPRISET 2024

2024-03-12, 19:50:32  

2024 års Polarpris tilldelas låtskrivaren och musikproducenten Nile Rodgers och dirigenten tillika kompositören Esa-Pekka Salonen.

Nile Rodgers, Chics medgrundare och en framträdande figur inom 1970-talets funk och disco, har skapat odödliga hits som exempelvis "Le Freak" och Diana Ross “Upside Down”. Hans unika talang har lett till framgångsrika samarbeten med ikoner som David Bowie på albumet "Let's Dance" och Madonna på "Like a Virgin", vilka båda definierade 1980-talets musikscen. Dessa projekt, tillsammans med hans arbete med Daft Punk som resulterade i flera Grammy-vinster för bland annat årets låt med "Get Lucky", understryker Rodgers förmåga att överskrida musikaliska gränser och förena generationer genom sitt arbete.

– Detta är en enorm ära för mig. Jag har haft en kärlek till det svenska folket så länge jag kan minnas. Svenskarnas tidiga erkännande av svarta musiker, från Eric Dolphy till Jimi Hendrix, är väldigt viktigt för mig. Det är särskilt meningsfullt att så många av mina favoritlåtskrivare, från Björn & Benny till Max Martin och min käre bortgångne vän Tim ’Avicii’ Bergling, är svenskar som har förändrat musiken över hela världen. Jag ser så mycket fram att komma till Stockholm och ta emot detta fantastiska pris, säger Nile Rodgers.

Prisutdelningen kommer att äga rum i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm tisdagen den 21 maj, och sändas live på TV4 klockan 20.00. Hela prisceremonin kan ses via TV4 Play från kl. 18.00.

 

nile.rodgers.1009x873.jpg
Nile Rodgers
Foto: Jill Furmanovsky