« Tillbaka till startsidan

STIKKAN - EN DOKUMENTÄR I SVT

2023-12-23, 15:40:54  

Det har gått 50 år sen ABBA vann Eurovision Song Contest med Waterloo. Men av alla som firade där på scenen i Brighton var den kanske störste rockstjärnan inte ens med i bandet, utan en herre i kostym och mustasch: Stikkan Anderson.

Han som ofta kallades den femte ABBA:n men också gjorde sig ovän för livet med bandet han förde ut i världen. Med hjälp av Stikkans eget arkiv och några av de som stod honom närmast berättas historien om ett liv som inte liknar någon annans inom svensk musik. Stikkan Anderson var mycket. Manager, skivbolagsboss, låtskrivare, textförfattare var bara några av titlarna. Han kallades kort och gott för branschen inom svensk musik.

Om du inte tillhörde den musikaliska vänsterrörelsen proggen. Där kallades han snarare ett cyniskt svin för att han ville tjäna pengar på musik. Och allt detta var innan ABBA ens var påtänkta.

Man kan säga mycket om Stikkan Anderson men vår pophistoria hade sett väldigt annorlunda ut utan honom. För när ingen trodde att det var möjligt för svensk musik att nå ut internationellt hade Stikkan en redan plan. Hur det gick med den planen vet vi.

Inget hade förstås hänt utan ABBAs musikaliska talang men inte heller utan det kontaknät Stikkan byggt upp i över ett årtionde genom att åka Europa runt och köpa utländska hits och sen själv skriv svensk text. Låtar som vi idag anser som svenska klassiker med till exempel Lill-Babs, Siw Malmkvist och Monica Zetterlund. Några av de sista låttexter han skriver är ABBAs "Dancing Queen" och "Knowing Me, Knowing You".

50 år efter Waterloo har inte ABBA bara blivit musikal, museum och Hollywood-film. De har också gjort sig bokstavligen odödliga genom en högteknologisk avatar-show.

Men arvet efter Stikkan - mannen i mitten på segerbilderna - hittar man snarare i marginalen i historien om ABBA. Eller närmare bestämt i en källare i Skara och en utställning som aldrig blev av. Stikkan samlade alla pressklipp omsorgsfullt i pärmar från 40-talet och hela vägen fram till sin död 1997. I dokumentären om Stikkan tar SVT-producenten Håkan Thörn hissen ner i källaren för att berätta historien om hur Stikkan tog sig till toppen, men också de hur hårt han kraschade när strålkastarljuset slocknat. Stikkans tuffaste utmaning visade sig inte vara att börja med två tomma händer och bygga ett musikimperium, utan att förstå vad man gör av livet när alla drömmar är uppfyllda?

Söndag 7 januari 2024 kl. 21.00 i SVT1. Medverkande: Marie Ledin, Tomas Ledin, Görel Hanser, Jan Gradvall, Kenneth Åhlin, Fred Bronson (Billboard Magazine).

Benny Andersson och Björn Ulvaeus blev intagna i Radio Nostalgi Hall of Fame den 5 januari 2020.

 

abba.brighton.1974.720x405.jpg
Stickan Andersson med ABBA på Brighton Beach 1974 under
Eurovision Song Contest.
Foto:SVT