« Tillbaka till startsidan

SAM PHILLIPS 100 ÅR

2023-01-06, 16:28:02  

En av tidernas mest inflytelserika musikproducenter och skivbolagsdirektörer inom pop och rockmusiken år utan tvivel Sam Phillips, grundare av Sun Studios och Sun Record, född den 5 januari 1923 och död den 30 juli 2003.

Sam hade ambitionen att bli försvarsadvokat, men sedan hans far avlidit 1941 blev det jobb i speceriaffär och senare hos en begravningsentreprenör för att bidra till familjens försörjning.

Under 1940 talet var han DJ och tekniker på radiostationen WLAY i Muscle Shoals, Alabama där han tog intryck av stationens öppenhet att sända musik av både vita och svarta musiker. I slutet av 40 talet var han hallåa och ljudtekniker på kanalen WREC i Memphis.

Den 3 januari 1950 blev det dags att starta Memphis Recording Services på 706 Union Avenue i Memphis för amatörinspelningar. Och bland de första var B.B. King, Junior Parker och Howlin' Wolf vars inspelningar Sam sedan sålde till kända skivmärken. Därefter följde bl.a. James Cotton, Rufus Thomas, Rosco Gordon, Little Milton, Bobby Blue Band och The Prisonaires.

Sedan Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Carl Perkins och Roy Orbison stegat in i studion blev världen ej längre sig lik. Nu startade en epok som lade grunden till pop och rockmusikens alla nutida efterföljare.

Sam startade 1952 sitt eget skivbolag, Sun Record Company, som således 2022 kunde notera sitt 70 års jubileum.

Den 5 januari 2023 skulle denna banbrytare ha fyllt 100 år. Han åminnes också bland annat som delägare i hotellkedjan "Holiday Inn" och för sina insatser för att bryta ner rasbarriärerna inom musikindustrin.

 

sam_phillips.2.jpg
Legendaren Sam Phillips i sin rätta miljö