« Tillbaka till startsidan

SVEN-BERTIL TAUBE BLEV 87 ÅR

2022-11-12, 14:01:46  

Skådespelaren och sångaren Sven-Bertil Taube, född i Stockholm den 24 november 1934 och son till Astri och Evert Taube, avled den 11 november 2022 i London.

Sven-Bertils karriär omspänner alltifrån visa, musikal, operett till komedi. Han spelade in sin första LP i USA "Swedish Folk Songs & Ballads" 1954, tog gitarrlektioner i Madrid, började på Dramatens elevskola 1958 för att 1960 debutera i "Gisslan" på Dramaten och därefter i "Hamlet", "Romeo och Julia" och "Klas Klättermus" m.fl. uppsättningar.

Utöver otaliga framträdanden på teaterscener, vid konserter och som estradör i såväl stora som smärre sammanhang, har vi kunnat följa Sven-Bertil i en mängd filmer och i TV. Han är liksom sin far en av våra mest folkkära artister vars vistraditioner måste bevaras.

Sven-Bertil har spelat in över 30 studioalbum och medverkat i otaliga filmer och TV-program. I London har han bland annat haft rollen som prins Albert i musikalen "I and Albert" 1972, enmansrollen i "Doktor Glas" och medverkat i ett avsnitt av den populära brittiska TV-serien "Herrskap och tjänstefolk".

För sina insatser har Sven-Bertil mottagit en mängd priser och utmärkelser. Tre Grammisar och två Guldbaggar, Lisebergsapplåden och Svenska Akademiens kungliga pris samt kungliga medaljen Litteris et Artbus för att nämna några.

Sven-Bertil Taube blev invald i Radio Nostalgi Hall of Fame den 31 januari 2020.

 

sven-bertil_taube_grona_lu.jpg
Sven-Bertil på Gröna Lund den 24 juni 2014.     Foto: Frankie Fouganthin