« Tillbaka till startsidan

GERT LENGSTRAND 80 ÅR

2022-05-29, 19:58:29  

Låtskrivaren och sångaren Gert Lengstrand, född den 30 maj 1942 och nu 80 år, är fortfarande still going strong. Blott 15 år gammal debuterade han med Lasse Walderyds orkester på Rotundan "Rota" i Göteborg och det ledde i sin tur till en folkparksturné med Walderyds.

Little Gert stod i legendariska Waideles skivaffär i Arkaden i Göteborg. Han anmälde sig till Artistforum i mars 1960 på Lorensbergs Cirkus dit även Kungälvsbandet The Streaplers hade anmält sig. Gert blev missbelåten med sitt kompband och lyckades övertala Streaplers att ställa upp och hjälpa honom. Mötet ledde så småningom till bildandet av Little Gert and The Streaplers. Gert lämnade bandet 1966 och lämnade efter sig en mångfald skivframgångar och hits på såväl Kvällstoppen som Tio i Topp.

Gert blev i stället bokare för Streaplers och med sina kontakter fick han också över samtida storheter som ex.vis Jimi Hendricks och Sandie Shaw.

Men det blev som låtskrivare han senare blev mest känd. Inte minst tillsammans med Lasse Holm. Bl.a. "Eloise" som blev Arvingarnas genombrott som vinnarlåt i Melodifestivalen 1993 och en sjundeplats i Eurovision Song Contest samma år. "Miss Decibel" med Kikki och Wizex kom på andra plats i Mello 1978.

Bidraget "Tusen och en natt" skrev Gert tillsammans med Lars "Dille" Diedricson som vann Mello 1999 och som även tog hem förstaplatsen i ESC i Jerusalem. För denna bedrift fick Gert och Dille Radio Nostalgis hedersdiplom i Bingolotto. Låten framfördes av Charlotte Nilsson (numera Perrelli) som fick ta emot sitt diplom i samband med att hon blev invald i Radio Nostalgi Hall of Fame.

Gert har under åren haft föreläsningar om pop och rockmusiken under 1950- och 1960-talen med författaren, låtskrivaren och journalisten Hans Sidén. Även framträtt solo uppbackad av olika band.

Numera ingår Gert sedan september 2014 i rockbandet The Mule Skinner Band tillsammans med bröderna Göran och Håkan Liljeblad, Bjarne Lundqvist och Jörgen Flach.

Gert Lengstrand blev invald i Radio Nostalgi Hall of Fame den 21 april 2011.

 

gert..450x392.jpg
Gert Lengstrand här i sitt esse på scen.
charlotte.perelli.450x467.jpg
Charlotte Perrelli får sitt hedersdiplom för vinnarlåten "Tusen och en natt" i Mello 1999 samtidigt om hon blev intagen i Radio Nostalgi Hall of Fame under föreställningen "Diggiloo" i Varberg den 26 augusti 2017.