« Tillbaka till startsidan

STEN & STANLEY 10 ÅR I HALL OF FAME

2022-02-26, 09:56:34  

Popgruppen Sten & Stanley bildades 1962 i Karlskoga av bröderna Sten, Ebbe och Per Nilsson tillsammans med Stanley Granström och Bo Carlén. Så småningom ändrades repertoaren till att alltmer omfatta dansanta låter och blev snabbt ett av landets mest populära dansband. Under tiden har det också blivit en del nya musiker utöver Ebbe och Sten.

Vid sidan av turnerandet som dansband har bandet geom sitt skivbolag Scranta Grammofon släppt såväl egna som andra dansbands skivor jämte country-, rock - och popalbum. För egen del har det blivit ett åttiotal plattor.

Utöver en mångfald radio- och TV-framträdanden har de medverkat i filmer som "Tapperhet i fält" 1965 med Laila Westersund, "Åsa Nisse Slår till" samma år i sällskap med The Shanes och The Moonlighters samt 1967 i filmen "Drra på - kul grej på väg till Götet" där vi även fick träffa Lee Kings, The Spotnicks, Ola and the Janglers, Jerry Williams and The Violents och The Shanes (filmen klipptes av Ulf "Häng med på party" Neidemar !)

På Svensktoppen leder Sten & Stanley med flest antal låtar, 61. Även om "En sång av kärlek" låg 28 veckor på listan etta som bäst 1986, så är det "Jag vill vara din Margareta" från 1976, 11 veckor och etta som bäst, som blivit bandets signum alla kategorier genom åren. Låten är skriven av Jan-Erik Karlzon. Efterföljaren "Du öppnade din dörr" som premiärspelades i Allsång på Skansen 2016 missade dock Svensktoppen. Även den skriven av Jan-Erik Karlzon.

Sten & Stanley blev intagna i Radio Hall of Fame den 24 februari 2012 på Kungsbacka Teater.

 

diplom.stenostanley.2012.jpg
Sten Nilsson gläds åt uppvaktningen.Claes-Göran Hederström till vänster småler och minns när han själv blev invald i Hall of Fame 1 april 2012.