« Tillbaka till startsidan

JOHN PRINE I ÅMINNELSE

2020-04-18, 15:49:37  


bonnie.riatt.john.pride.rym.jpg   john.prine.grammy.2005.450x.jpg

Bonnie Riatt och John Prine                                                               John Pride med 2005 Grammy Best Contemporary Folk Album

 

Countrylegendaren och singer/songwriter John Prine, född 10 oktober 1946, avled 73 år gammal den 7 april 2020 i sviter av Covid-19. Han var aktiv som låtskrivare. sångare, skivartist och blev en uppskattad turnerande liveartist.

Efter avslutad militärtjänst i Väst-Tyskland återvände John till Chicago i slutet av 1960-talet där han tog sig fram som brevbärare och började skriva låtar som hobby innan han senare började uppträda som gitarrist och sångare på klubbarna.

John har tillskrivit filmkritikern Roger Ebert och countryartisten Kris Kristofferson att ha upptäckt honom och resultatet blev inspelningen av debutalbumet "John Prine" 1971 som 1972 fick honom nominerad till en Grammy som Årets nykomling. Debuten hos Atlantic Records ledde till ytterligare tre album och ännu tre album sedan han gått över till Asylum Records.

1981 var det dags att bilda eget skivbolag "Oh Boy Records" med sin manager Al Buretta och vännen Dan Einstein. Bolaget har gett ut över 40 album och videos med bl.a. Prine och Kris Kristofferson.

John var en flitig låtskrivare och soloartist men medverkade också med en mängd andra artister som ex.vis i albumet "In Spite of Ourseves" 1999 som innehöll covers och duetter med countryartister som Lucinda Williams, Emmylou Harris. Patty Loveless, Dolores Keene, Trisha Yearwood och Iris DeMent.

Ett annat omtalat album är "Pink Cadillac" som släpptes 1979 där två låtar producerades av legendaren och grundaren till Sun Studio Sam Phillips med stöd av hans söner Jerry och Knox. Den senare en mycket närstående vän fram till John's död.

John's karriär kantas av över 20 album och 18 videos. Han har nominerats till 12 Grammys och vunnit två "Best Contemporary Folk Album" 1991 och 2005.

John Prine fick 2020 ta emot "Grammy Lifetime Achievement Award" för hans livslånga insatser, kreativa och unika, inom skivindustrin".