« Tillbaka till startsidan

PER GESSLE INVALD I HALL OF FAME

2020-02-14, 14:51:17  

                                               per.gessle.450x482.jpg

Karriären för sångaren och gitarristen Per Gessle började 1977 då han tillsammans med gitarristen Mats MP Persson bildade "Grape Rock" som redan året efter utökades med trummisen Micke Syd Andersson och basisten Janne Carlsson och kvartetten bytte namn till "Gyllene Tider".

Per lämnade dock bandet 1979 för att tillsammans med basisten Anders Herrlin, Mats och Micke och senare keyboardisten Göran Fritzon starta ett nytt band. Namnet Gyllene Tiders behölls och det är med denna sättning vi har kunnat följa deras framgångar.

Gyllene Tider upplöstes 1985 men återförenades 1995 och en gigantisk turné runt om i Sverige skedde med "Återtåget '96!". Bandet fyllde 25 år 2004 som firades med ännu en turné . den största i Sverige - "GT25 sommarturné 2004" som drog över en halv miljon besökare varav nästan 60 000 åskådare bara på Ullevi. 2013 var det dags för en ny återförening och sommarturné och 2019 ett avskedsalbum och avskedsturné.

Under mellanperioderna skrev Per låtar till andra artister och grupper. Han stod ex.vis bakom Lena Philipssons bidrag "Kärleken är evig" som kom på andra plats i Melodifestivalen 1986.

Det stora genombrottet både skivmässigt och med världsturnéer kom efter att Per träffat Marie Fredriksson och bildat popduon "Roxette" 1986. Med en redan framgångsrik solokarriär bakom sig kom Marie att bli ett unikt komplement till Per och hans låtar.

Både Per Gessle, Gyllene Tider och Roxette har lämnat en mängd skivsuccéer bakom sig och Per liksom Roxette därtill en rad Grammisar och Rockbjörnar.

Med motiveringen: "för decennier av framstående insatser som låtskrivare, musiker och underhållning på såväl konsertscener som i TV samt för främjandet av svensk musikexport" har Per Gessle tilldelats en hedervärd plats i Radio Nostalgi Hall of Fame.