« Tillbaka till startsidan

BENNY ANDERSSON OCH BJÖRN ULVAEUS INTAGNA I HALL OF FAME

2020-02-05, 14:50:31  

benny.andersson.2012.450x51.jpg  bjorn.ulvaeus.2013.450x512.jpg
Benny Andersson                                                                                   Björn Ulvaeus

 

Med motiveringen: "för decennier av framstående insatser som låtskrivare, musiker och för svensk musikal- och scenunderhållning med framgångar på såväl konsertscener som i TV" har Benny Andersson och Björn Ulvaeus förärats välförtjänta platser i Hall of Fame.

Med rötter i Hep Stars resp. Hootenanny Singers blev båda tillsammans med flickvännerna Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog legendarer inom svensk popmusik genom gruppen ABBA. - en av landets främsta musikexporter. Deras första singel People Need Love släpptes 1972 och 1973 debuterade de på Melodifestivalen med Ring, Ring med en tredje plats.

Genombrottet kom i Melodifestivalen 1974 genom deras bidrag Waterloo som vann både Mello och Eurovision Song Contest i Brighton, Storbritannien. Låten blev vid ESC:s 50-årsjubileum 2005 framröstad av de europeiska TV-tittarna som den bästa under tävlingens 50 första år.

Benny och Björn står även bakom musikalframgångarna Chess, Kristina från Duvemåla, Mamma Mia och Hjälp sökes.

Därutöver har de båda jämte ABBA som bekant mängder av skivalbum utgivna. Och egna framgångar som kompositörer och textförfattare.

ABBA Museet och Swedish Music Hall of Fame är två begivenheter i Stockholm som ramar in en del av Benny och Björns karriärer.

Park Avenue Hotel i Göteborg var platsen den 31 januari 2020 då Stiftelsen Evert Taubes Värld lanserades. Initiativtagare är Håkan Hellström, Benny Andersson och Björn Ulvaeus som jämte Sven-Bertil Taube är stiftare. Syftet är att bevara, utveckla, öka kunskapen om och främja minnet av Evert och Astri Bergman Taubes verk.

Ett mycket hedervärt och respektfullt initiativ.