« Tillbaka till startsidan

LASSE ÅBERG TAR PLATS I HALL OF FAME

2019-12-13, 17:21:01  

lasse.aberg2.450x570.jpg

Repmånad, Sällskapsresan, Den ofrivillige golfaren och Hälsoresan är bara några begrepp som får oss att le och skänka en tacksamhetens tanke till en av våra populäraste artister, filmskapare, grafiker och därtill begåvad mångsysslare - nämligen Lasse Åberg.

Barnprogrammet Trazan och Banarne i SVT 1976 och efterföljaren med uppbackning av studiobandet Electric Banana Band 1980 blev en succé.

Lasse Åberg, Klasse Möllberg och "Zebran" Janne Schaffer är fortfarande stommen i bandet som blivit kult med fans bland såväl gammal som ung. De tre första albumen belönades med guld och bandet gjorde ett bejublat framträdande på Hultsfredsfestivalen 1997. Och 2006 var det dags för Melodifestivalen.

Programmet Trazan och Banarne fick en andraplats vid omröstningen "Sveriges Bästa Barnprogram" i TV4 nyligen.

Lasse Åberg fyller 80 år den 5 maj 2020 och det firar han med att sätta upp familjemusikalen Trazan & Banarne - Banankontakt med premiär i oktober 2020. Men inte med honom själv och Klasse utan det blir en rollsättning med "unga och duktiga musikalskådespelare". Musiken kommer dock ur Electric Banana Bands repertoar.

Lasse driver Åbergs Museum i Bålsta - världens enda konst-, serie- och leksaksmuseum.

Bland utmärkelserna: Ingemar Bergman-priset för filmen Sällskapsresan 1981, H.M. Konungens medalj 8:e storleken i högblått band 2003 och Piratenpriset 2015.

Lasse Åberg intar nu en hedervärd plats i Radio Nostalgi Hall of Fame med motiveringen: för sina mångåriga insatser som musiker, författare, konstnär och för svensk film- och scenunderhållning med framgångar på såväl konsertscener som i TV.