« Tillbaka till startsidan

WANDA JACKSON 82 ÅR

2019-10-21, 09:36:35  

wanda.jackson.450x452.jpg

Country- och rockabillylegendaren Wanda Jackson föddes den 20 oktober 1937 i Maud, Oklahoma. Hennes far var musiker och i hopp om ett bättre liv flyttade familjen till Bakersfield i California. Wanda fick en gitarr, uppmuntrades att börja spela och hon fick uppleva framträdanden med bl.a. Spade Cooley, Tex Williams och inte minst Bob Wills. Bakersfieldsoundet gjorde intryck på Wanda men 1948, när hon var 11 år, återvände familjen till Oklahoma.

Wanda började sin professionella karriär redan 1954 under skoltiden vid Capital Hill High School då hon skivdebuterade hos Capital Records tillsammans med The Brazos Valley Boys som bjudit in henne till inspelningen. Duetten "You Can't Have My Love" släpptes som singel och hamnade #8 på countrylistan.

Efter high school turnerade Wanda med sin far och det blev allt som oftast spelningar på samma ställen som Elvis Presley. Det blev en och annan date med Elvis som rådde henne att börja sjunga rockabilly.

Wanda följde Elvis råd och fick 1960 en Top 40 hit med "Let's Have A Party". Därefter följde turnéer med eget band och en rad albumframgångar. Och resten är historia...som det heter.

Wanda Jackson har belönats med flera Grammy och mängder av utmärkelser.