« Tillbaka till startsidan

BOSSE WINBERG 80 ÅR THE SPOTNICKS: TACK OCH FARVÄL

2019-03-31, 20:40:07  

bosse1.450x596.jpg duett.450x300.jpg
Bo Winberg in posé på scenen i Musikens Hus på sin 80 årsdag. En legendarisk duo i samspel som förr men nu för sista gången.....
Imponerande.

vemod.450x616.jpg diplom.m.450x322.jpg
Visst kan man skönja vemod och ett tungt avsked från en           Bo Maniette får för Bosses och Bobs räkning ta emot hyllnings-
epokgörande musikgärning .                                                            diplomen dels till The Spotnicks för deras fantastiska musikgärning
                                                                                                              och till Bosse en hyllning på 80 årsdagen och till hans världs-
                                                                                                              berömda "The Spotnick sound".


Bo Winberg firade sin 80 årsdag den 30 mars samtidigt som The Spotnicks tackade för sig med en avskedsföreställning i ett "fullknökat" Musikens Hus i Göteborg. Legendarerna Bo Winberg och Bob Lander bildade The Spotnicks 1961 och räknas som en av de främsta instrumentala gitarrgrupperna i världen under 1960 talet tillsammans med brittiska The Shadows och amerikanska The Ventures.

Nu efter sex decennier, åtskilliga utlandsturnéer främst till Japan, TV-shower, femtiotalet album, 700 låttitlar m.m. var det dags att säga tack och farväl samtidigt med Bo Winbergs 80 årsdag.

Konferencier under kvällen var Bo Maniette som berättade om hans medverkan på rythm guitar i The Spotnicks framträdande i Westfahlenhalle i Dortmund den 3 mars 1973 då bandet tilldelades Radio Luxemburgs Bronslejon. Som en uppföljare på denna spelning släpptes albumet "Bo Winberg & The Spotnicks Today".

I slutet av en timmas konsert med idel kända låtar andades det ett visst vemod på scenen. Fullt naturligt när dessa två giganter som betytt så mycket för popmusiken genom åren såg sig tvungna att tacka för sig. Och vi övriga i deras beundrarskara har mycket att tacka tillbaka för alla dessa fantastiska instrumentala musikupplevelser bandet bjudit på under flera årtionden.

Bo Winberg och The Spotnicks blev intagna i Radio Nostalgi Hall of Fame den 10 maj 2014. Under avskedskonserten fick The Spotnicks radions hyllningsdiplom "för att under sex decennier ha berikat svensk musikkultur med sin unika instrumentalmusik och banat väg som vårt lands första stora musikexport". Bo Winberg fick sitt hyllningsdiplom på 80 årsdagen och "för skapandet av det världsberömda The Spotnick sound".

Kommentar:

Berättade Bo Maniette om Winbergs eller sin egen medverkan?

- Karl-Axel Friberg  2020-01-04, 20:20:03

Kommentar:

Bo Maniette berättade att han då hade förmånen att spela i The Spotnicks som då bestod av Bosse Winberg, Peter Wiberg, Matz Nilsson och Johann Dielemans.

- Radio Nostalgi  2020-01-05, 10:38:34